Казахстан отново преименува столицата си

Удължава се президентският мандат на 7 г.
16 сеп 2022 14:54, Елка Василева
7
Казахстан отново преименува столицата си
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Казахстан днес гласува единодушно в подкрепа на конституционни изменения, които ще удължат президентския мандат на седем години и ще променят името на столицата на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Промените са част от редица политически и икономически реформи, за които президентът Касъм-Жомарт Токаев призова след бурните протести, които разтърсиха страната през януари и отнеха живота на повече от 200 души. Размириците бяха предизвикани от рязкото повишаване на цените на горивата, но отразяваха и широко разпространеното недоволство от политиката на страната, която повече от 30 години беше доминирана от Нурсултан Назарбаев и неговата партия.

Още по темата
Промените, приети днес след две четения от казахстанския парламент, удължават президентския мандат от 5 на 7 години, но забраняват на всеки президент да се кандидатира за втори мандат. Те предвиждат също столицата на страната Нур Султан да върне предишното си име - Астана.

Астана става столица на Казахстан през 1997 г., когато Назарбаев, който ръководи страната в продължение на три десетилетия по времето на Съветския съюз и след като тя получава независимост през 1991 г., я премества там от Алмати.

След като той се оттегли през 2019 г., неговият приемник Токаев предложи тя да бъде наречена Нур Султан в чест на Назарбаев, който запази огромно влияние като ръководител на управляващата партия и на Съвета за сигурност на страната.

Токаев обаче го отстрани от тези постове след смъртоносните размирици през януари, които се дължаха отчасти на недоволство от властта, която Назарбаев все още упражняваше, и обяви мащабни реформи.

По-рано този месец той свика предсрочни президентски избори и обяви, че ще върне старото име на столицата.

Токаев вече заяви, че ще участва в изборите. Засега не е ясно дали новите изменения ще му позволят това, но подобни конституционни реформи в Русия и Беларус позволиха на действащите лидери да се кандидатират отново съгласно новата конституция.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука един и същи перко е писал всички коментари Божеееее ....
2
7
 
10
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Ашколсун кьопоолар! Бетер турска работа ( помашка ) .!. Догодина пак ! И аз ша сменям туркийе на юрдек гьол !
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗУЛУМИТЕ ФИНАНСИРАНИ ОТ ЗАПАДА НЕ ПОСТИГНАХА НИЩО.